кадър БНТРедактор: Договорът, който е сключен за доставка на машини за

...
кадър БНТРедактор: Договорът, който е сключен за доставка на машини за
Коментари Харесай

Камелия Нейкова, ЦИК: Няма как да се изгубят гласове при машинното гласуване

кадър Българска национална телевизия

Редактор: 

Договорът, който е подписан за доставка на машини за гласоподаване е за 9600 броя. Вероятно ще се наложи доставката на още 300 – 500 машини. Новата ЦИК ще реши дали има потребност от сключвана на нов контракт за доставка, когато стартира да заседава. Това сподели в студиото на Българска национална телевизия ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова. „ Машинното гласоподаване е положително решение. То крие опасности, тъй като въпреки всичко е технология “, разяснява тя. Едно от преимуществата му е, че след измененията в закона, няма да се преписват на ръка числа, които са подготвени на разпечатките.

Ако се счупи машината и не може да извади разпечатка за гласуването, ще се броят разписките, които се издават. Ако пък спре тока, машините могат известно време да работят самостоятелно, изясни Камелия Нейкова. „ Няма по какъв начин да се изгубят гласове “, акцентира новият ръководител на ЦИК.

Нейкова разяснява, че главните текстове за видеонаблюдението на изборите не са били подкрепени в Народното събрание, тъй че ЦИК ще взема решение по какъв начин тъкмо да се реализира то със особено решение. Представители на политическите сили и покровители ще могат да снимат и излъчват видео от отчитането на резултата в комисиите, само че не е ясно пред кого ще ги показват, разяснява Нейкова.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР